Gl. Rye Mtb-klub har med deres fællesskabslige syn på sport, vist deres evne til at tiltrække og fastholde nye medlemmer, specielt unge og børn. “Nomineringen betyder virkelig meget for os. Det er en stor anerkendelse af vores måde at arbejde på i foreningen, og af vores værdier og manifest,” siger formand Simon Christensen.
Gl. Rye Mtb-klub tilbyder aktiviteter til børn, unge og voksne. Foto af: Christian Søe for Danske Spil og DIF
Af Carl Rau
Himmelbjerget er et natursmukt område, hvor søer og grønne skove fylder landskabet. Ved foden af Himmelbjerget, skjult blandt skovens træer, finder vi dog noget ret unikt. Her ligger Danmarks Tag. Danmarks Tag er en samling af mountainbikespor, med nedkørsler og flyvehop, som er blandt Danmarks bedste. Her træner Gl. Rye Mtb-klub, som for nyligt er nomineret til årets forening.
Ifølge en rapport fra Idrættens Analyseinstitut, dyrker færre børn og unge sport i en forening. På trods af det, har Gl. Rye Mtb-klub alligevel formået at fordoble deres medlemstal fra 140 til 280. Foreningens formand, Simon Christensen, mener ikke at det er en tilfældighed at klubben tiltrækker mange medlemmer, og specielt børn og unge.
“Vi har, i efterhånden mange år, gjort os umage, for at lave et mountainbike-tilbud, som meget tydeligt fokuserer på en legende tilgang til at cykle. Vi har arbejder målrettet på, at skabe et fællesskab, hvor både børn, forældre og trænere kan lide at komme. Endelig så betyder de nye faciliteter, som vi har bygget selvfølgelig, at vi har udvidet vores aktiviteter og dermed fået nye medlemmer.”
Klubbens tilgang til deres mountainbike-tilbud afspejles også i deres manifest. Manifestet er klubbens grundprincipper, med fokus på: Sjov og teknik, fællesskabet, udbredelse og fastholdelse, trænerens motivation samt det frivillige initiativ og bidrag.
Mere fokus på fællesskab og mindre på konkurrence
En af Gl. Rye Mtb-klubs store fokuspunkter er fællesskab. Simon Christensen, og resten af klubbens bestyrelse, mener at mange børn og unge fortrækker fællesskab og leg over konkurrence.
“Vi er meget beviste om, at konkurrence og resultater skal fylde meget lidt til vores træninger. Vi har mange virkelig dygtige og engagerede frivillige, som fokuserer mere på sjov træning og trygge fællesskaber end konkurrence og resultater.”
Data bakker denne tankegang op. Rapporten fra Idrættens Analyseinstitut viser nemlig, at børn og unge ikke bliver skræmt væk af konkurrence, men at det heller ikke er den største grund til, at de dyrker sport. Den største grund er nemlig fællesskabet. Rapporten fortæller, at 23,5 procent af børn og unge mellem 13 og 15, dyrker sport, for at konkurrere med nogen, mens 56,5 procent dyrker sport, for at være aktiv med venner. Derudover dyrker 72 procent af børn og unge sport for at have det sjovt.
Søren Christensen mener dog, at konkurrenceelementet ikke er helt væk i Gl. Rye Mtb-klub. Hvis man ønsker det, kan det stadig være en del af sporten. Man skal bare selv opsøge det:
“I manifestet står der også, at vi understøtter det frivillige initiativ, så er der forældre, som gerne vil stå for talentudvikling, vil vi også hjælpe med det. Men det er ikke en del af den almindelige træning.”
Træningen med fokus på sjov og teknik gør at alle kan være med. Foto af: Christian Søe for Danske Spil og DIF
Frivilligt arbejde fra lokalsamfundet
Foreningen ligger i den lille by Gammel Rye, og med deres knap 1600 indbyggere, er det vigtigt, at folk fra det lokale samfund hjælper til, for at holde foreninger kørende. Klubbens placering er både en fordel og en ulempe. På den ene side er der stor konkurrence om både børn og frivillige grundet byens størrelse. Derudover kan det være svært at tiltrække børn fra større byer. På den anden side frembringer det lille lokalsamfund en fællesskabsfølelse, hvor man som frivillig føler, man gør en forskel, og har en betydning:
“Det er fantastisk at lave noget for børn, unge og voksne i eget lokalområde. Man kan hjælpe med at give gode oplevelser, værdifulde fællesskaber, sundhed og livskvalitet for mange. Det er en fantastisk mulighed at lære børn og unge i byen at kende på en helt speciel måde.”
Mere end mountainbike
Gl. Rye Mtb-klub har de seneste år suppleret cykelaktiviteterne med en indendørs aktivitetshal med skaterramper, styrketræning, crossfit og street basket. Alt sammen noget der styrker fællesskabet, også for dem som ikke er til cykelsport. Klubbens fremtidige planer har også fællesskab i fokus, når de vil fortsætte udvikling af fællesaktiviteter ved at medarrangere et mountainbike-løb (TrailCup), og crossfit for seniorerne.
Søren Christensen håber på, at det netop er foreningens forsatte fokus på fællesskab, der sørger for, at Gl. Rye Mtb-klub hiver sejren hjem som årets forening.