Ungeambassadører skal hjælpe med, at reducere det stigende nikotinforbrug blandt unge.
Af: Johanne Elina Nielsen
Ung Nikotin Stop er et projekt, der er kommet fra en pulje med penge fra sundhedsstyrelsen, som kommunerne har kunne søge om til, at udvikle nye stop tilbud omkring nikotin til specielt børn og unge. Det har Skanderborg Kommune søgt om, og sammen med Odder Kommune har de fået 3 millioner kr. til projektet. Formålet med projektet er, at undersøge hvordan man bedst muligt rekrutterer de unge, og hvilke forløbstyper der skal udarbejdes.
Jakob Thulesen Dahl, der er rektor på Skanderborg Gymnasium mener ikke, at have oplevet at nikotin er et stort problem blandt de unge på Skanderborg Gymnasium. Han siger:
“Alt anvendelse af nikotin på vores skole er selvfølgelig forbudt, som det skal være. Det har gjort, at det er mange år siden jeg har set en cigaret, selvfølgelig til nogle af vores fester men slet ikke i dagligdagen, så ved jeg også godt, at nikotin poser de er nemmer at have med at gøre, det kontrollerer jeg ikke men, altså vi kan heller ikke kontrollere tyggegummi. Det er ikke noget vi har som et stort problem overhovedet.“
Litta Gadgaard Lejland, der er projektleder på “Ung Nikotin Stop “ i Skanderborg Kommune, mener at røgfri nikotin er et stigende problem blandt de unge. Hun udtaler:
“ Når man taler med de unge selv, så får man en fornemmelse af, at det er noget de ved at mange bruger. Mange kigger på tallene fra ungeprofilundersøgelsen, som sammenholder landsdækkende tal men lokale tal fra den enkelte kommune, og når man kigger på Skanderborg kommune så er det sådan, at der er færre der ryger. Mange af de spørgsmål, der er undersøgelsen går specifikt på rygning, den er simpelthen ikke fulgt med tiden og brugen af røgfri nikotinprodukter, jeg tror altså ikke at den her nye tendens er slået igennem. Så jeg kan godt nikke genkendende til, at man umiddelbart kan tænke, at det ikke er så problematisk i Skanderborg, når man går ud fra de tal, men jeg tror, at de nye tal, der kommer næste gang vil vise den stigning, der har været i forbruget af de røgfri nikotinprodukter. “
Projekt “ Ung Nikotin Stop “ er et helt nyt projekt, så de har endnu ikke opsamlet masse data, men generelt er røgfri nikotin et stigende problem ifølge Litta.
“Det vi kan sige generelt er, at der er nogle af de unge, der bruger rigtig store mængder nikotin, nogle af dem op til 200 mg i døgnet. Det er meget sammenlignet med hvis man ryger en pakke cigaretter, hvor man får ca. 20 mg nikotin i døgnet. Så de er meget nikotinafhængige og det betyder også, at når man begynder at fjerne nikotinen, så oplever de nikotinabstinenser, det kan f.eks. være at de for svært ved at sove , at de får koncentrationsbesvær, hovedpine eller føler sig fysisk utilpas. Det kan være rigtigt svært, at håndtere oven i skole og fritidsaktiviteter. De har derfor ofte brug for hjælp til en stille og rolig udtrapning, der gør det mere tåleligt og som er med til, at de faktisk får troen på, at de kan undvære nikotin “
I Skanderborg Kommune er der særligt fokus på at skaffe ungeambassadører til formålet. Dette har man ifølge Jens Szabo, som er formand for omsorgs-og sundhedsområdet i Skanderborg Kommune gjort af følgende årsager:
“Det kan vi også se med undersøgelser på andre områder, at det er lettere at få opmærksomhed, med andre unge mennesker blandt unge mennesker. “
Litta mener også, at dette er en god ide, men det er ikke noget der er blevet prøvet før ,og det kan blive en udfordring at finde unge ambassadører i følge Litta.
“Det her med sådan, at forpligte sig til at være ambassadører, det kan godt blive svært også fordi de skal jo have modet til at stille sig op og fortælle deres historie. Det er helt klart noget som vi skal se om vi kan få nogle til at have lyst til. Måske vi skal have kigget på, at man ikke kun er unge ambassadør i sit eget område, men måske kan det være i et andet område, så vi kan bytte med andre områder, hvor man måske ikke kender så mange af de unge man kan komme ud og snakke med. “
Litta mener ikke nødvendigvis at det at bruge nikotinprodukter er noget de unge opfatter som sejt, men hun mener, at det er noget der blandt andet bliver gjort for at søge fællesskab. Litta fortæller
“ Der bliver brugt flere og flere af de her røgfri produkter som snus, vaps og Puf bars som også indeholder store mængder nikotin. Der er mange der bruger det, og det er blevet en del af deres ungdomskultur. Vi ved fra undersøgelser at ca. hver 3. ung i alderen 15-29 år bruger en af de her produkter enten dagligt eller lejlighedsvist.
Det her med at de unge syntes, at det er sejt, det tror jeg ikke nødvendigvis, jeg tror mere at de oplever, at alle de andre gør det, og kan derfor godt tænke, at der nok ikke sker noget ved at prøve det, også fordi de vil gerne være ligesom de andre. Derfor prøver de det og så begynder de ligeså stille, at gå op i forbrug.
Det er også det som kan være rigtigt svært, når de skal stoppe med at bruge det, at de skal afgive den her fællesskabsfølelse omkring at være social med de andre som bruger det.
Ung Nikotin Stop er opstartet i år, og efter planen skal det køre indtil 2027.